Uutiset

Pirkko-palkinto 2023 Venla Aakolle

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys jakaa tämän vuoden Pirkko-kulttuuripalkinnon käsikirjoittaja Venla Aakolle.

vaalea keski-ikäinen nainen seisoo vanhanaikaisen aittarakennuksen edessä käsi lanteilla

Käsikirjoittaja Venla Aakko. Kuva Maiju Pohjanheimo

Venla Aakko on kulttuuripersoona vailla vertaa. Ammatillisella urallaan hän on toiminut moninaisissa tehtävissä käsikirjoittajana, toimittajana, toimituspäällikkönä, päätoimittajana, tuottajana, tiedottajana ja kouluttajana.
Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimmaksi hän on tullut Kaikki Synnit -tv-sarjasta, jota hän on käsikirjoittanut yhdessä sarjan ohjanneen Mika Ronkaisen kanssa.

Kaikki Synnit on kansainvälisesti myydyin Elisa Viihteen alkuperäissarja. Sarja oli myyty jo yli 60:een maahan.  Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen kauden ilmestyessä Helsingin Sanomien televisiokriitikko Leena Virtanen piti sarjaa rohkeana ja kaunistelemattomana kuvauksena aiheestaan. Virtasen mielestä Kaikki synnit ”nostaa suomalaissarjojen tasoa taas muutamalla pykälällä”. Vuonna 2020 julkaistua toista kautta kriitikko piti jopa vahvempana kuin ensimmäistä. Kolmannesta tuotantokaudesta, joka ilmestyi 2022 Lännen median tv-kriitikko Pekka Eronen arvioi, että harva suomalainen rikossarja rakentaa yhtä omanlaistaan maailmaa kuin Kaikki Synnit. Näihin arvioihin on helppo yhtyä. Pohjoissuomalaisena, fiktiivisen Varjakan kunnan naapurissa asuvana voi erityisen voimakkaasti samastua sarjan maailmaan ja henkilöihin.

Kaikki Synnit on saanut useita Kultainen Venla -ehdokkuuksia ja parhaan kansainvälisen tv-sarjan ehdokkuuden Zürichin elokuvafestivaaleilla 2019. Ronkainen ja Aakko palkittiin Parhaan Pohjoismaisen tv-draaman käsikirjoituspalkinnolla Göteborgin elokuvajuhlilla 2019. Koemme valtavaa ylpeyttä ja iloa siitä, miten sarjan tekijät ovat menestyneet.

Nettisivuillaan Venla Aakko kertoo, että häntä kiinnostavat kapinalliset, peesaajat, erakot, porukat, valtapelit, virheet, arvokonfliktit ja tumma huumori. Hän haluaa luoda inhimillisiä ja omaleimaisia hahmoja uskoen, että vaikka tarinat ovat sorron väline, ne voivat myös parantaa maailmaa.  Näihin hänen omiin sanoihinsa kiteytyy paljon siitä, miksi me katsojina ja kokijoina olemme niin valtavan vaikuttuneita hänen luomistyönsä tuloksista. Aakko on pohjattoman kiinnostunut ihmisistä, heidän psykologiastaan ja vaikuttimistaan.

Maailmanparantaja Aakko on myös yksityiselämässään, ystävänä, talkoolaisena, yhteisöjen rakentajana ja ylläpitäjänä: muun muassa Kesän Saunaa ylläpitävä Oulun Rantasaunaseura ry ja Vanha Pikisaari ry ovat saaneet nauttia hänen panoksestaan yhteisöllisyyden ja kaupunkikulttuurin hyväksi. Istuipa hänen kanssaan saunan lauteilla tai Pikisaaren kodin pihalla, hänen kanssaan voi antautua syvälliseen pohdintaan maailman menosta. Keskustelua ei kuitenkaan rasita ryppyotsaisuus – aina helisee iloinen, tavattoman lempeä nauru.

Pirkko-palkinnolla halutaan huomioida henkilö, joka on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla ja joka on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle. Palkittava Venla Aakko on visionäärinen, tarkkasilmäinen ja laajakatseinen – voimme odottaa häneltä paljon myös tulevaisuudessa. Tiedämme, että niin työparilla Aakko-Ronkainen kuin Aakolla itsellään on työn alla useita muita draamasarjoja ja elokuvia. Tuskin maltamme odottaa, että saamme seuraavan työn nähtäväksemme.

Palkinto on oululaisena käsityönä Jonathan Gomezin verstaalla valmistettu puuveistos, tulevaisuusteleskooppi, jolla näkee sinne, minne ei tavallisesti näe, monenlaisista näkökulmista.

Pirkko-palkinto luovutettiin Venla Aakolle Pirkon-päivänä 7.10.2023 kello 12.30 kulttuuritalo Valveen kahvilassa.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys haluaa nostaa esille palkinnolla yhdistyksen tarkoituksen mukaista toimintaa pohjoisessa Suomessa. Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Palkinnolla yhdistys haluaa kannustaa kulttuurialaa laaja-alaiseen yhteistyöhön, rohkeaan rajojen ylittämiseen ja näkyvään toimintaan.

Palkinto on perustettu viisivuotiskaudeksi matkalla kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä. Erikoispalkinto on syntynyt sen ensimmäisen saajan, tanssitaiteilija, Flow Productionsin taiteellisen johtajan Pirjo Yli-Maunulan toiminnan innoittamana. Pirjo Yli-Maunula päättää vuosien 2023–2026 palkittavat näiden, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen määrittelemien palkintokriteerien mukaan:

  • Palkittava voi olla henkilö tai yhteisö.
  • Palkittava on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla / Pohjois-Suomessa.
  • Palkittava on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle.
  • Palkittava on osoittanut visionäärisyyttä ja laajakatseisuutta kulttuurialalla.